Morele dilemma's

We gaan er heen, echt....het vraagstuk komt. Namelijk: opereren we die dame van 90 nog? "We" kijken naar het plaatje....het financiële plaatje welteverstaan. Is het nog rendabel om te opereren? Kosten vs. opbrengsten... puur financieel gezien kan het natuurlijk niet uit.

 

Verschuiving

Er is reeds sprake van een verschuiving  ..... want men is er al mee bezig om mensen die door sporten (wintersport e.d.) gewond raken en daardoor de werkgever geld kosten (op meerdere fronten namelijk: geen werknemer en opdraaien voor de kosten) er zelf voor te laten opdraaien....middels een verzekering dat moge duidelijk zijn. Zover is het nu nog niet maar de maatschappelijke discussie woedt....

 

Subjectief

Dat deze discussie subjectief is zal ook niemand verbazen WANT....als het jou raakt dan is het oneerlijk, raakt het de ander dan niet. Een aantal voorbeelden: als er een aanslag plaats vindt in laten we zeggen India of Afrika dan is er in de westerse wereld geen haan die ernaar kraait. Volgt er een soortgelijke aanslag in Parijs of Brussel dan is iedereen diep geraakt. Het is - naar blijkt uit onderzoek - het kunnen inleven...het gevoel hebben dat het ons raakt. En daar heb je m.....als wij sporten en niet roken en drinken vinden we extra accijns op sigaretten en alcohol een goed plan. Het is dus nogal subjectief....

 

Moeder van 90

Terugkomend op onze moeder van 90 die geopereerd moet worden.....tuurlijk moet ze worden geholpen ....ze is onze moeder. Toch zullen vele anderen misschien claimen dat de kosten de baten overschrijden. Probleem bij deze discussie is het menselijke. Als wij het financiële plaatje de wetten laten maken dan zal de wereld zeker verharden. Wat te denken aan obesitas patiënten? Rokers? Alcoholisten? Oude mensen?

 

Moreel dilemma .....de oplossing   

Daarom denken we de oplossing gevonden te hebben.....namelijk: je rijdt naar werk in jouw zelf rijdende auto (jaaa daar issie weer) .....de robots doen alle zware dingen. Je eet een tabletje waar alle voedingsstoffen voor die dag inzitten en via robots worden de vrouwen bevrucht. We worden allemaal 120 maar lol maken zit er niet meer in....ouchhh....misschien toch maar nadenken of de mens financieel in beeld gebracht moet worden?