Verwacht jij dat jouw kapotte tablet en smartphone vergoed worden??

Wat ons opvalt dat er de afgelopen jaren veel veranderd is in onze branche. En dan beginnen we echt niet over waar wij mee te maken krijgen, maar over wat er aan schades geclaimd wordt en hoe verzekeraars daarmee om gaan.

Vroeger ;)

Vroeger was alles per definitie beter natuurlijk..hahhaha..nee... vroeger claimde men alleen de hoognodige schades. Zoals een afgebrand huis en een gestolen wagen. Doordat het economisch beter ging, verzekeraars zich wilden onderscheiden en een goede marketing machine aan het werk ging, werden er allerlei producten bedacht waarbij je meer kon claimen tegen lagere premies. Het walhalla in verzekeringsland.

Daarna

Door reclames, internet en andere positieve uitingen van de dames en heren verzekeraars begon het door te dringen tot velen dat ze die kapotte broek of jas niet uit eigen portemonnee hoefden te voldoen maar dat je daar gewoon recht op had via de verzekering. De meest uitgebreide dekking (van buitenkomend onheil met soms zelfs buitenhuis dekking) zorgde ervoor dat er iets veranderde in de hoofden van de verzekerden. Namelijk het recht hebben van claimen.

En toen

Maar ja, zoals het wel vaker gaat in verhalen en sprookjes is er niet altijd een happy end. En worden zaken ingehaald door de realiteit. En de realiteit is dat er nogal wat zaken veranderd zijn en dat alles nu eenmaal om geld en rentabiliteit draait. Niet alleen wij maar zeker ook de verzekeraars staan onder watch van big brother. Ze zijn verplicht een bepaalde solvabiliteit te behouden. Wat zoveel inhoudt dat er genoeg in kas moet liggen in geval van uit te keren schades.

En verder

De afgelopen jaren is het economisch welvaren van up naar down gegaan waardoor er veel meer door mensen geclaimd wordt dan vroeger. (de marketing machine heeft wel geholpen dat dan weer wel :)) en zijn er veel, maar dan ook echt heeel veel meer smartphones en tablets in omloop gekomen. Je weet wel van die handzame kleine laptopjes waar vooral kinderen heerlijk mee kunnen gooien maar die de verzekeraars wel heel centen kosten...en waardoor de uitgebreide dekking van weleer met name op deze items is terug gedraaid. Simpel: er wordt teveel geclaimd en de vergoedingen betreffen dan niet meer een kapotte spijkerbroek maar een dure tablet.

En nu?

Dus zie je dat er speciale richtlijnen zijn gekomen om de betaling van met name smartphones en tablets/laptops aan banden te leggen. Zo is het in veel gevallen aan de orde dat je het niet meer te repareren goed opstuurt naar de verzekeraar en wordt maar een deel (gemaximeerd dus) uitgekeerd. Er zijn ook speciale computer / tablet verzekeringen maar daarvan vinden velen de premie te hoog en: "mijn inboedelverzekering dekt wel" is een veel gehoord argument.

Tot slot

We hopen met deze blog niet teveel met het vingertje te hebben gezwaaid maar een beetje inzicht gegeven te hebben in hoe het werkt. Zodat je het wat beter begrijpt en iets minder geïrriteerd bent als je van je EURO 600,- maar EURO 150,- krijgt uitgekeerd.