De omgeving verandert zo snel.....verander jij mee????

Ken je de verhalen nog? Van je oma ? Je opa? Over dat vroeger alles beter was? ----gruwel---- en toch zijn wij zo anders dan jouw (en hey die van mij net zo goed) opa en oma die vasthielden aan het verleden?

 

Mensen en veranderingen

Ik ben me even gaan inlezen.....want de psychologische achtergronden weet ik ook niet maar we (Maurice & ik) vroegen ons af waarom mensen toch zo tegen veranderingen zijn. Waarom houden we zo krampachtig vast aan wat was en wat is? En waarom zijn we geneigd te blijven hangen in gedrag wat niet wenselijk is? Het is blijkbaar allemaal te verklaren door onze neanderthaler DNA ;)..... niet wij bepalen ons gedrag maar:

"De diepere, dierlijke hersengebieden die we delen met reptielen en zoogdieren, zijn veel bepalender voor ons gedrag dan de jongere, meer aan de oppervlakte gelegen hersengebieden (frontaalschors). Pas als de 'dierlijke hersengebieden' noodzaak voelen om te veranderen - bijvoorbeeld door een levensbedreigende situatie of sterk lijden - zijn we geneigd daadwerkelijk te veranderen."*

Bewustzijn en veranderingen

Daarom is het bewust zijn van deze Neanderthaler in ons (vrije vertaling van de schrijfster ;)) van groot belang. Weet hoe jouw lichaam, jouw zijn reageert op ophanden zijnde veranderingen. Herken je het? Dat jouw lichaam als het ware tegenstribbelt als er een verandering aan komt? Verlies aan controle, onzekerheid, zorgen, gezichtsverlies....het zijn allemaal emoties die aan bod komen zodra veranderingen om de hoek komen kijken. Wees je daarom bewust van wat er met je kan gebeuren en kijk dan eens rationeel naar deze veranderingen. Want blijven hangen in het oude is niet altijd beter......sterker nog : leven begint buiten jouw comfortzone (veranderingen dus!!)


De omgeving verandert zo snel....verander jij mee?

Nu je weet dat het niet aan jou ligt ;) dat je veranderingen akelig vindt, nu je weet wat je eraan kunt doen (handig zo'n blog ;)), nu kun je mee veranderen met jouw omgeving. Jippie! De manier van tv kijken - streaming series kijken bijvoorbeeld via netflix - de manier van aangifte doen van je belasting - online, wat een vreugde......de manier waarop verzekeringen er straks uitzien, een ander Europa, een wereld met robots...je ziet : de wereld verandert en wij veranderen mee! Want wil je niet mee doen? Dan kies je op onderbuikgevoel (Neanderthaler dus) tegen een verenigd rijk en sta je net als de Engelsen ineens buitenspel .........* Bronvermelding:

http://www.psychologisch.nu/content/de-psychologie-van-veranderen, geschreven door Marcelino