Binnen lekker fikkie stoken ......

Kan dat kwaad? Een open haard? Ben je verplicht je schoorsteen regelmatig te vegen? Welk hout gebruik je om te stoken? Helluppppp........;)

Allereerst

Allereerst: een open haard is heerlijk knus en als je er het huis voor hebt dan is het helemaal geen gek idee...jouw partner en jij samen voor het vuurtje, hoe romantisch is dat? Heul ....Het lijkt wel Valentijn .......oh nee dat is net geweest ;) ....

 

Dan dit

Maar dan : de 'gevaren'. Heb je kids dan vind je het waarschijnlijk best link met al die vuur spetters die om je oren (kunnen) vliegen. Geen paniek...zet er een (doorzichtig) hek voor en weg is het gevaar. Tegenwoordig zijn de meeste haarden sowieso gemaakt dat ze daar rekening mee houden.... geen gevaar voor jou en je kindjes dus. Bovendien zijn er ook veel haarden die ingebouwd, knus, en niet zo open zijn....wel zo veilig, toch?

 

Wist je dat?

De meeste mensen 'verkeerd' hout gebruiken om mee te stoken? Echt? JA! Namelijk, nat...nat hout is wat ze gebruiken. En het stookt uiteindelijk wel MAAR er komen deeltjes vrij die zich aan je haard vast klemmen waardoor er uiteindelijk wel een groter risico is op een haardbrand. En dat is nu weer niet zo mooi. Tip van flip: droog hout gebruiken dus.

Onderhoud

Je kent de verhalen vast wel: je moet echt je schoorsteen /rookkanaal regelmatig laten vegen want anders keert de verzekeraar niet uit! Echt! NEE dus. Het staat nergens in de voorwaarden. Pak ze er maar bij! Maarrrr.....de verzekeraar vraagt je wel als een goed huisvader te gedragen en dus voor goed onderhoud te zorgen. Zoiets als geregeld met je kids naar de kapper en tandarts gaan. Het is niet verplicht maar hey je wilt wel het beste voor je grut, toch? Dus af en toe een veger door jouw schoorsteen is verantwoord en scheelt in geval van ellende een hoop discussie met de verzekeraar.

Dussss.....

Niet met nat hout stoken, eens in de zoveel jaar je schoorsteen laten vegen en geregeld met je kids naar de kapper en tandarts en jij kunt er weer tegen aan :)